Články

7 mýtov, ktoré kolujú o trénovaní psov
27.september - 17:45
7 mýtov, ktoré kolujú o trénovaní psov

7 mýtov, ktoré kolujú o trénovaní psov

Existuje mnoho rôznych spôsobov a metód na vycvičenie psa. Každý ma samozrejme právo vybrať si taký spôsob, aký mu najviac vyhovuje a ktorý považuje za správny. Avšak medzi funkčnými metódami existujú aj také spôsoby tréningu, ktoré nie sú príliš užitočné. Napriek tomu sa ich mnoho psíčkarov drží a potom sa čudujú, prečo im výchova psíka ide tak ťažko. Prečítajte si týchto 7 mýtov o tréningu psov a zistite či sa niektorého z týchto mýtov nedržíte aj vy.

Mýtus 1 – Starého psa novým trikom nenaučíte

Síce sa to často hovorí, pravda to však nie je. Psa v akomkoľvek veku môžete naučiť rôznym trikom aj poslušnosti. A možno je to dokonca jednoduchšie, pretože starší psík už nemá také „pubertálne maniere“ ako dospievajúci pes, ktorý rád skúša vašu trpezlivosť. Nenechajte sa preto odradiť vekom psa, keď rozmýšľate napríklad nad adopciou. Staršieho psíka z útulku môžete vychovať rovnako dobre ako šteniatko.

Mýtus 2 – Šteniatko zo zlého správania vyrastie

Samozrejme, že nevyrastie. Psovi treba ukázať, čo je dobré a čo zlé. Ak čakáte, že váš psík zrazu sám od seba prestane vyťahovať smeti z koša alebo z ničoho-nič prestane ťahať na vodítku, tak sa mýlite. Jeho správanie sa práveže môže ešte zhoršiť, ak s tým nič neurobíte. Jediné riešenie na zlé správanie u psa je správna výchova a tréning.

Mýtus 3 – Hra „preťahovanie lanom“ môžu u psa vyvolať agresivitu

Niektorí ľudia tvrdia, že ak sa so psom hráte „preťahovanú“ s hračkami, pes vám začne hrýzť a ťahať aj oblečenie či ruky. Nie je to síce úplne vylúčené, avšak ak sa túto hru hráte správne, tak vám nič nehrozí. Pri tejto hre si musíte určite pravidlá, ako napríklad, ak vás pes čo i len trochu hryzne, hra okamžite končí. To isté platí ak sa zahryzne do oblečenia. Tým mu dáte najavo, že nič okrem danej hračky do tejto hry nepatrí. Taktiež sa odporúča nikdy nenechať psa v „preťahovanej“ vyhrať. Hračka by vždy mala nakoniec ostať vo vašej ruke.

Mýtus 4 – Keď sa psík vnútri pociká, treba ho potrestať

A väčšina ľudí to robí tak, že mu ňufák strčia do mláčky. Toto však zaručene nefunguje. Pes nepochopí, čo mu tým chcete povedať. Najlepšie urobíte, keď psíka vidíte, že sa chystá vykonať potrebu, že ho vezmete ihneď von. Malým šteniatkam sa občas takéto nehody prihodia a ak ich potrestáte, dosiahnete nanajvýš to, že sa vás budú báť. Radšej ich pravidelne venčite, po každom jedle, po hre a vždy keď sa zobudia. Aspoň takto predídete väčšine nehôd.

Mýtus 5 – Nie každé plemeno sa dá vycvičiť

Základné povely sa dajú naučiť každého psa. Niektoré plemená sú možno tvrdohlavejšie a tréning je náročnejší, ale rozhodne neexistuje „hlúpe“ plemeno, ktoré by sa nedokázalo naučiť nič. Takže ak vám niekto povie, že jeho pes sa nedá vycvičiť, chyba určite nebude v psovi. Chce to však trpezlivosť, odhodlanie a správny prístup. Potom už je jedno či máte Čivavu, Labradora alebo Pitbulla. Povely: sadni!, ľahni! alebo na miesto! a aj mnohé iné, môžete naučiť ktoréhokoľvek z nich.

Mýtus 6 – Šteniatka sa nedajú vycvičiť. Treba počkať kým vyrastú

Šteniatka sa správnemu správaniu učia takmer od narodenia. Najprv ich učí ich matka a neskôr, keď si šteniatko vezmete domov, ho musíte učiť vy. Od prvého okamihu ako si ho prinesiete by ste mu mali stanoviť hranice. Medzi prvé povely by určite malo patriť privolanie a taktiež by ste ho mali naučiť správne chodiť na vodítku. Nemusíte mať zlý pocit z toho, že tak malého psíka hneď „terorizujete“ povelmi. Čím skôr začnete, tým ľahšie to pôjde.

Mýtus 7 – Ak budete používať pamlsky pri tréningu, pes nikdy nevykoná povel bez odmeny

Používanie pamlskov pri tréningu je skvelý spôsob odmeny psa za vykonanie povelu. Vôbec sa však nemusíte báť, že ak pri sebe nebudete mať maškrtu pes vás neposlúchne. Odmeniť psa môžete aj pohladkaním či hračkou. Pri začiatkoch je však pamlsok asi najlepším riešením, pretože najlepšie upúta pozornosť psa. Neskôr miesto pamlskov môžete používať aj vyššie spomenuté spôsoby odmeny alebo aj kliker. A pes vás poslúchne rovnako rád.

27.09.2014 - 17:45